Rasistiska SD:s flygblad kastades tillbaka ihopskrynklade

2009-04-29 19:11:49
Två personer från rasistiska Sverigedemokraterna (SD) delade i måndags ut flygblad i centrala Umeå. Rättvisepartiet Socialisterna improviserade fram en snabb protest mot rasisterna.

– Sverigedemokraterna bildades en gång i tiden av nazister och ­kopplades i början av 90-talet ihop med en rad våldsdåd, ropade Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), ut i megafonen under protesten.
Under flera års tid har SD försökt ”putsa fasaden”. Men i bland annat P1:s program Kaliber kom SD:s människosyn fram i ljuset.

Inför EU-valet försöker SD att ytterligare putsa fasaden. Det flygblad som delades ut i Umeå bar rubriken ”Svenska jobb till svenska löntagare” och i bladet säger SD att de ”försvarar arbetarnas intressen”. Invandringspolitiken nämns knappt.
– I Hässleholm demonstrerade 700 för att rädda akuten medan SD röstade för en nedläggning och i Bjuv driver SD på för mer privatiseringar. Det är knappast att försvara arbetarnas intressen, sa Marie Bergqvist, Rättvisepartiet Socialisterna.
Olika undersökningar visar att SD oftast röstar med de borgerliga i kommunfullmäktige.
Många förbipasserande Umeåbor reagerade när RS uppmärksammade dem på rasisternas flygbladsutdelning. Flera gick fram och bad SD åka hem, andra skrynklade ihop och kastade tillbaka flygbladen de fått.
– Demonstrera mot rasismen i Enad Vänsters 1 maj-tåg!, avslutades protesten.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!