
Kommunalrådet slingrade sig först med påståendet att vinster inte alls var av ondo, då Vårljus AB gjort förluster tidigare samt att Haninge minsann bara var delägare (med andra ord inget ansvar). Jag gav en annan verklighetsbeskrivning. Att kommunerna fuskar genom att endast beställa transitboenden utan krav på vårdkvalitet och sen cashar in. Att kommunerna tvättar Migrationsverkets pengar genom sina vårdbolag så att de kan göra stora utdelningar. Och att kommunalrådet visst bär ett ansvar just på grund av att Haninge är delägare och mottar utdelningar från dessa vinster. Slutligen svarade De Wendel (M) att han skulle ”höra sig för” om förhållandena.
Lina Thörnblom, också ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, frågade ut Äldreomsorgsnämndens ordförande Kjell Bjerrehorn (FP) om dennes hyllande av pri- vat hemtjänst i lokaltidningen Mitt i Haninge. ”Utan den privata hemtjänsten hade vi aldrig klarat uppdraget”, hade han basunerat ut. Privat hemtjänst har ökat med 257 procent sedan årsskiftet.
”Hur försvarar du att det inte satsas på kommunal hemtjänst?”, frågade Lina Thörnblom (RS). Nämndordföranden svarade kort och gott att privat och kommunal hemtjänst ”får lika mycket” och att det inte spelar någon roll.
Lina replikerade att privat hemtjänst tar ut avgifter för ”extratjänster” som grundläggande saker som t ex städning för att göra vinst, att personalen pressas på minutscheman och att många privata vårdföretag är kända för missförhållanden. Men det ville inte folkpartisten kännas vid!
Jag kritiserade också hur nedskärningskulturen, systemet med resultatenheter och budgetkontroll förblindar politiker och tjänstemän. Bakgrunden var hur Stadsbyggnadsnämnden var i färd med att skära ner 9 miljoner kronor p g a de ökade snöröjningskostnaderna i vintras, trots att de hade rätt att begära mer pengar. Flera av åtgärderna, som att inte reparera vägskador, hade kostat ännu mer i framtiden och hade dessutom ökat olycksrisken.
Efter flera debatter var avklarade klev jag och Lina Thörnblom ner så att RS nyvalda ersättare, Sanna Tefke och Joel Eriksson, kunde ta strid i de frågor som man förberett. Det var tydligen inte populärt. Kommunfullmäktiges ordförande Marietta de Pourbaix Lundin (M) gav mig onda ögat när jag satte mig på åhörarläktaren. ”Jag ser att Bernhardsson är kvar på sammanträdet. Du ska vara tillgänglig för tjänstgöring”, blev jag barskt förmanad. Ordförandeklubban small med bestämdhet innan jag, som den förste i Haninge kommuns historia, blev utvisad från kommunfullmäktigesalen. Anses det fult att låta ersättare ta för sig, även om de är mer pålästa i en viss fråga? Är det därför som de flesta etablerade partiers gamla gubbar sitter halvsovande på sina ordinarie platser utan att släppa fram andra?
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.