S i gungning efter proteststorm

2015-11-04 17:39:29

foto: Stefan Lundqvist
Socialdemokraterna i Västernorrlands läns landsting är rejält pressade efter proteststormen mot de drakoniska nedskärningarna inom vården.

Landstingsstyrelsen i Västernorrland har en ny ordförande sedan S har sparkat Elisabet Strömqvist. Den nye ordföranden, Erik Lövgren, tjuvstartade med att ge den sparkade landstingsdirektören Anders L Johansson 840 000 kronor extra i avgångsvederlag. Knappast rätt medicin om landstingsledningen vill återfå sitt förtroende ute i stugorna.

Folk häpnar över girigheten hos landstingstopparna medan ekonomin blöder och vården utsätts för drastiska nedskärningar. 

Erik Lövgren påstod först att Anders L. Johansson hade bett om att få sluta sitt jobb under hösten. Media frågade då varför han beviljade direktören ett års avgångsvederlag då ett sådant åtagande bara gäller ifall landstinget sparkar honom. Om han hade sagt upp sig själv skulle avgångsvederlaget ha gällt i sex månader. Lövgren stod till en början på sig, men tvingades snart erkänna att det var landstinget som hade sagt upp direktören, men att han inte ville ge intrycket av att man sparkar sina chefer hipp som happ. 

Samma omsorg har nu inte rått om de sjuksköterskor som har sparkats genom åren eller själva flytt på grund av hemsk arbetsmiljö och dåliga löner. 

Valet av Erik Lövgren är omstritt bland länets socialdemokrater då han tillhör den landstingsledning som var beredd att genomdriva insatsplanens vårdslakt. LO-facken i Sollefteå har via ombudsmannen Jan Näsström sagt att de inte har något förtroende för Lövgren. 

Den nyvalde ordföranden säger nu att landstingsledningen (S, V och MP) gör ett ”omtag” för att hitta ”besparingar” där alla enheter ska ”genomlysas”. 

Kamp har tvingat landstingsledningen göra halt, men inte en reträtt. 

Planerna på stora nedskärningar finns ännu kvar. 

– Vår plan är att ha förslag framme i februari, säger Erik Lövgren till Tidningen Ångermanland.

Innan dess kommer landstingsfullmäktige i november att besluta om en höjning av landstingsskatten med 60 öre och ta en budget som innehåller nedskärningar på 160 miljoner kronor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!