”Sälj inte ut Bagis”

2007-05-16 13:36:59

foto: Joel Eriksson
Mattias Bernhardsson talar för hyresrätten på Bagarmossens torg och fler personer skriver in sig i nätverket ”Sälj inte Bagis” för att själva bli aktiva i kampanjen.

Medan Dagens Nyheter fyller sina sidor med rubriker som ”Villaägare protesterar mot borätter” och lokaltidningen Mitt i ljuger och förstorar upp bostadsrättsintresset nonchalerar media den rörelse för hyresrätter som pågår i förort efter förort.

På nätverket ”Sälj inte Bagis” torgmöte i Bagarmossen skrev 50 nya personer på Hyresgästföreningens namninsamling som ska lämnas in vid en demonstration den 31 maj, samma dag som riksdagen debatterar allbolagen. Regeringen tänker riva upp denna s k stopplag och därmed ge grönt ljus för den omfattande utförsäljningen av hyresrätter till bostadsrätter.
– Allmännyttan, de kommunalt ägda hyresrätterna, är utrotningshotad. Regeringen har med förändringarna i fastighetsskatten gjort hyresrätt till den hårdast beskattade hyresformen. Syftet från högern är att öka segregationen ytterligare då de med svagast ekonomi får ta sig ut till kranskommunerna, sa Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, en av talarna på torgmötet.

Felaktig information

På planeringsmötet som följde därpå bestämdes att ”Sälj inte Bagis” ska dela ut flygblad vid ett möte på Svartågatan där en bostadsrättsförening försöker vinna majoritet.
I kallelsen står att staden beslutat sälja ut 80 procent av hyresrätterna, ett typexempel på den felaktiga information som bostadsrättsivrare i dagarna sprider för att skrämma folk till att tro att det redan är klart, att det är lika bra att köpa.
– De som vill ombilda på Svartågatan jämna nummer verkar blunda för konsevenserna. Bostadsbeståndet måste stambytas, alla balkonger behöver bytas ut, lokalerna vid torget är i dåligt skick. En bostadsrättsförening som ombildades i Gamla Bagarmossen i förra vändan är nära konkurs p g a de enorma renoveringskostnaderna, sa P A Waern, ordförande för Hyresgästföreningen på Svartågatan ojämna nummer.
Han berättade vidare om en bostadsrättsförening på Rusthållarvägen där hyresgästerna får knacka på hos bostadsrättsgrannar om de vill ”låna” nyckeln till soprummet.

Krävs ett mottryck

Även i Dalen fortsätter kampen för att rädda hyresrätten.
– Det krävs ett mottryck, i själva verket är troligtvis hyresrättsförsvararna i majoritet. Det senaste exemplet kommer från Kärrtorp här i närheten där 200 slöt upp på hyregästföreningens möte i försvar av hyresrätten, säger Ola Olofsson från ”Sälj inte Dalen”.
– Men lokaltidningen vägrar att berätta om detta. Istället förvanskar de siffrorna. De blåste på stort med uppgiften att 321 personer på sammanlagt tre gårdar skulle vara för ombildning när den riktiga siffran var att 170 personer anmält sitt intresse.
– Vi har kopplat ihop kampen för hyresrätten med kampen för krav på upprustning, vilket är helt nödvändigt. Här i Dalen kostade vattenskadorna över 15 miljoner kronor de två senaste åren och stambytet borde tidigareläggas 20 år.
– Men när Svenska Bostäders förvaltare var inbjudna för att redogöra för detta och många andra problem som vi har med läckande tak, dålig ventilation, gamla hissar m m så kom ingen. Så har det nu varit länge, de meddelar att de inte kommer förrän till hösten. Det är tydligt att det politiskt styrda bolaget uppträder så nonchalant de bara kan för att folk ska tröttna och bilda bostadsrättsförening. Vi misstänkter att dom försöker komma undan framtida underhållskostnader genom att sälja ut.

Demonstration

En idé vore en demonstration till Svenska Bostäders områdeskontor, då gärna tillsammans med dem i Kärrtorp, för att öka trycket på bolaget. Ola tipsar även om TV-programet Plus från den 7 maj.
Där visar konsumentverket att man om man bor i hyresrätt är skyddad från oskäligt hög hyra om kostnaderna vid renovering skjuter i höjden men helt oskyddad om man bor i bostadsrätt.
”Sälj inte Dalen” kommer i dagarna ut med ett nytt massflygblad och har torgmöte den 23 maj. I Husby knackar Rättvisepariet Socialisterna och ”Järva inte till salu” dörr på de två gator där bostadsrättsivrare har satt igång.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!