Sjuksköterskekamp mot fackfientliga Allina

2016-09-29 14:28:22

foto: National Nurses United
Allina vill krossa facket och de rättigheter som de har vunnit, men sjuksköterskorna har mobiliserat till militant kamp.

Sjuksköterskor på fem Allinaägda sjukhus i och runtom Minneapolis och Saint Paul som är medlemmar i Minnesotas sjuksköterskefack (MNA) har varit i en kontraktsstrid med Allina sedan början av år 2016. Deras kontrakt gick ut den 1 juni, vilket fick sjuksköterskorna att gå ut i en sjudagarsstrejk i slutet av juni. Men då ingen överenskommelse nåddes trots detta gick MNA ut i en andra strejk som påbörjades på Labor Day den 5 september – denna gång en obegränsad strejk.

Sjuksköterskorna kom till förhandlingsbordet med krav på förbättringar vad gäller bemanning och arbetstrygghet. Men Allinas fokus är på att ta bort sjuksköterskornas MNA-specifika sjukförsäkringar, vilket har varit ledningens önskan i flera år. Detta skulle tvinga sjuksköterskorna till dyrare företagsförsäkringar med lägre kvalitet.

Historiskt hade alla Allinaanställda MNA:s sjukförsäkring, men det var bara sjuksköterskornas fack som garanterade att sjukförsäkringen inte urholkades under kontraktstiden. Samtidigt har Allina de senaste årtiondena skalat bort sjukförsäkringsförmånerna för övriga anställda.

Från början hävdade Allina att MNA:s sjukförsäkring måste bort på grund av den kommande Cadillac-skatten [en föreslagen skatteomläggning som i praktiken betyder att arbetarna får betala mer för sjukförsäkringar]. Dock har USA:s kongress skjutit fram startpunkten för skatten till år 2020 och tecken tyder på att den aldrig kommer att införa den. 

Allina ändrade sedan sin linje till att hävda att de skulle spara 85 miljoner kronor på att upphäva MNA:s sjukförsäkring för sjuksköterskorna. Jämför detta med de över 170 miljoner kronor som Allina spenderade på junis sjudagarsstrejk allena.

Det är tydligt att det handlar om mer än sjukförsäkringen för Allina. De vill försvaga den styrka som sjuksköterskorna har på sina arbetsplatser på grund av sin organisering. Det handlar om att krossa facket.

Alla fem sjukhus har upprätthållit sina egna starka strejkvaktskedjor. Men MNA gör mer än bara att upprätthålla dessa: Sjuksköterskorna är aktiva i en kampanj mot företaget, där de har publicitets- och strejkvaktsaktioner mot verksamheter som ägs av Allinas styrelsemedlemmar, och delar ut flygblad samt knackar dörr i sina grannområden. Dessa aktiviteter har varit framgångsrika och har lett till att en handfull av styrelsemedlemmarna har avgått. 

Sjuksköterskorna har också anslutit sig till 15 Now Minneapolis i en gemensam aktion för att höja minimilönen som också har haft aktioner utanför verksamheter ägda av Allinas styrelsemedlemmar.

Arbetarrörelsen förstår betydelsen av MNA:s seger för de breda skikten av arbetarklassen. Fack- och föreningsmedlemmar tar klivet fram och ger stora donationer till MNA:s strejkfond och fortsätter att komma med måltider, mellanmål med mera till strejkvaktskedjorna.

Den kommande kampen kommer att bli svår då Allina har ansamlat mycket pengar till sin ”krigskassakista” för att ta strid mot MNA. Med solidaritet från andra, tillsammans med att många sjuksköterskor redan har hittat tillfälliga jobb, är sjuksköterskorna redo att stå starka tillsammans! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!