”Skamligt Reinfeldt!”

2009-03-25 20:38:42
Fredagen den 20 mars genomförde PRO en kampanjdag över hela landet för att kräva lika skatt för lika inkomst. Med en pension på 10 000 kronor betalar en pensionär 550 kronor mer i skatt än den som arbetar.

I Luleå var det samling i Stadsparken. Offensiv talade med Gunhild och Lars-Gösta Wennberg. Paret förlorar ungefär 15 000 kronor per år på det nya skattesytemet som regeringen införde 2007.
– Det här slår extra hårt mot dem som bor på landsbygden. Affären är ofta nedlagd och priset på bränsle och mat stiger, säger Lars-Gösta.
– Ensamstående kvinnor har det värst för de har alltid haft låga löner och därigenom låga pensioner, säger Gunhild.
– Gubbarna som tar emot bonusmiljonerna kan, eller vill väl inte fatta hur svårt många har det, fortsätter hon.

Runt 400 deltagare gick sedan längs Storgatan ner till Köpmantorget där ett togmöte hölls.
PRO:s distriktsordförande Lars Hedberg var dagens huvudtalare.
– Jag tycker Reinfeldts förslag om att pensionärer ska söka jobb om de inte klarar sig är rent ut sagt skamligt. Pensionen är en uppskjuten lön som vi betalt in under hela vårt yrkesverksamma liv. Jag själv betalar 758 kronor mer än den som jobbar och har samma inkomst, men korven och elen kostar lika för oss båda.
– Vi är en stor och stridbar grupp med runt 400 000 medlemmar i hela landet. Vi kommer att kämpa mot den här regeringen och kommande tills vi får bort det här orättvisa systemet ,avslutade Lars Hedberg.
Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!