Skolstrejker runt om i landet

2017-11-08 17:04:07
I en i övrigt tom skola samlades elever från Stockholmsområdet för att planera en landsomfattande skolstrejk till stöd för Ung i Sverige.

Det var elever på Globala gymnasiet som hade kallat till ett möte för att samordna skolstrejkerna mot utvisningarna till Afghanistan. Över 30 elever från minst åtta olika skolor deltog. På mötet var även representanter från Ung i Sverige och Studenter mot Rasism.
Stämningen var välkomnande och försiktig då erfarenheter från tidigare skolstrejker diskuterades, som den på Globala gymnasiet i februari för att stoppa utvisningen av skolkamraten Jagaa, ockupationen av Migrationsverkets lokaler i kampanjen för Laziz Sharifov och sittstrejken på Globala gymnasiet den 28 september i år mot utvisningarna till Afghanistan.
Många av de som deltog på mötet hade även varit med på Ung i Sveriges sittstrejk. Målet med mötet var att ta de första stegen till att få till en landsomfattande gemensam skolstrejk.

Tidigare har framför allt ensamkommande från Afghanistan sittstrejkat i olika omfattningar runt om i landet både under lektionerna och på lunchrasterna. Det nya initiativet är ett försök att engagera alla elever. Ung i Sverige ska under höstlovet ha en Sverigeturné och i samband med den skulle fler kunna bli en del av skolstrejken. I Luleå planeras också större skolstrejker och genom att samarbeta med de olika nätverken kan skolstrejkerna komma att bli ännu större.
Under mötet lyfte flera elever också frågan om bristen på kunskap om vad flyktingar går igenom i asylprocessen och hur farligt det är i Afghanistan, och därför tog några på sig att göra en kort infofilm om läget i Afghanistan och kampen för asyl som ska rikta sig till svenska ungdomar för att höja medvetenheten i dessa frågor.
Mötet beslutade också att ha en stor skolstrejk på många skolor i december, antingen på ett bestämt datum eller på dag-X, till exempel när nästa stora deportation är planerad, kanske även med en gemensam demonstration efteråt.
Fram till den stora strejken ska mindre sittstrejker, protester eller liknande hållas för att informera och sprida den stora strejken och på så sätt bygga upp grupper på fler skolor. Innan den landsomfattande skolstrejken ska en – alternativt flera – föreläsningar hållas i samarbete med Ung i Sverige för att informera om deras kamp och läget i Afghanistan.

Innan mötet avslutades bestämdes att nästa planeringsmöte ska hållas den 8 november klockan 16.30 i aulan på Globala gymnasiet och till dess ska elever från ännu fler skolor bjudas in.■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!