Socialistisk valseger i USA

2013-11-19 17:40:50
På kvällen den 15 november stod det klart: Kshama Sawant, Socialist Alternative (Rättvisepartiets amerikanska systserparti och CWI:s ahängare i USA) tar plats i Seattles kommunfullmäktige.
Det är första gången på flera årtionden som en socialist vinner mandat till stadens fullmäktige. 
 
Kshama Sawant besegrade demokraten Richard Conlin, som suttit i fullmäktige i 16 år coh som var etablissemangets och de rikas kandidat. 
Det socialistiska valgeombrottet i Seattle har redan skrivit in sig historieböckerna. Inte bara i USA utan runt om världen har uppmärksammat att socialisten Kshama Sawants vann över 93 000 röster (några tusentals röster återstår att räkna).
Borgarna har med förskräckelse dragit slutsatsen att om socialister kan vina i  val kapitalismens högborg USA då kan det göra det överallt.
 
– Om det inte vore för att jag ställde upp som en socialistisk kandidat skulle varken media i USA eller globalt brytt sig ett dugg om utgången av ett lokalval i Seattle, säger Kshama Sawant till Offensiv och fortsätter:
– Seattle är en mycket rik men samtidigt ojämlik stad med allt fler låginkomsttagare. 
 
– Socialist Alternatives främst krav i valet var: Omedelbar höjning av minimilönen till 15 dollar (drygt 95 kronor), hyresreglering och bygg nya billiga bostäder samt att kommunskatten skulle höjas för stadens miljonärer för att finansiera kollektivtrafik och utbildning. 
 
– Löftet om att jag skulle bli en fullmäktigeledamot på arbetarlön om jag blev vald var något som hälsades med glädje av alla som vi träffade under valkampanjen. 
– Seattles fullmätige harbara nio ledamöter, men varje ledamot har årligen betalats med 120 000 dollar (763 275 kronor), vilket är en väldig hög årsinkomst. Det är bara Los Angeles fullmäktigeledamöter som tjänat mer. 
– Jag blir fullmäktigeledamot i Seattle på arbetarlön. Jag kommer bara ta ut vad en industriarbetare tjänar i snitt, resten skänker jag till kampen och till bygget av sociala proteströrelser, säger Kshama Sawant som blir den första socialisten att ta plats i Seattle kommufullmäktige på decennier.

Kshama Sawants, som är medlem i Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) är lärare och ­uppvuxen i Indien. I valet ställde hon upp med en klar socialistisk profil.
– Vår valkampanj är dock ingen isolerad händelse, utan fungerar som en vägvisare för vad som kommer att hända i framtiden, säger Kshama Sawant till Offensiv.
Att en socialist vunnit ett val i USA har verkligen gett eko.

”Seattles invånare har för första gången i modern tid valt en socialist som fullmäktigeledamot. I fredags (den 15 november) erkände sig hennes motkandidat demokraten Richard Conlin besegrad. Då ledde Kshama Sawant med 1 640 röster”. Så inleddes nyhetsbyråns AP:s artikel  som publicerades världen över.
I söndagskväll deltog 300 på ett möte i Seattle som firade segern. På segermötet möttes Kshama Sawant av stormande bifall när hon krävde att regionens största arbetsgivare, flygtillverkaren Boeing, skulle överföras i samhällets ägo och styras demokratiskt av de anställda.
Till skillnad från sin ­motkandidat, som backades upp storföretag och rika, var Kshama Sawants ­valkampanj  en verklig gräsrotskampanj som mobiliserade 350 valarbetare och som samlade in över 100 000 dollar (­nära 670 000 kronor).
Valsegern i Seattle ger råg i ryggen till den amerikanska vänstern i allmänhet och dess socialistiska flygel i synnerhet.

– Att en revolutionär socialist blir vald till kommunfullmäktige i en av USA:s större städer får omvälvande följder. Kan vi vinna val, vad kan vi inte då göra?, är frågan som vänstern i USA men även globalt bör diskutera. Det var det faktum att en socialist vann som medfört att valre­sultatet i Seatte har blivit så uppmärksammat, säger Kashma Sawant och berättar vidare att Socialist Alter­native nu mobiliserar för fullt för att i början av nästa år kunna samla åtminstone 10 000 i en demonstration för att höja minimlönen till 15 dollar i timmen (dryga 95 kronor), vilket var ett att huvudkraven i valrörel­sen.
– Jag har hört en hel del kommentarer som hävdar att Seattle är unikt. Naturligtvis finns det alltid saker som skiljer sig från en situation till en annan, men jag tror det är viktigt för vänstern överallt att inse att med tanke på kapitalismens kris och med tanke på åtstramningspolitik förödelse är det ingen tvekan om att det finns möjligheter att vinna framgångar. Och om socialister kan vinna i kapitalismens hjärta då kan man också vinna på andra ställen. Men inget sker av sig självt, vi måste ­bygga våra styrkor, avslutar Kshama ­Sawant, nyvald socalist i Seattles kommunfull­mäktige.

Sarah Wrack
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!