Statlig repression när folkomröstning närmar sig

2017-09-20 21:05:10
Datumet för folkomröstningen för eller emot ett självständigt Katalonien närmar sig och med det en ökad repression från den spanska staten.

Katalonien har 7,5 miljoner invånare och opinionsundersökningar visar att en majoritet av dess befolkning är för en folkomröstning gällade regionens självständighet från Spanien.
Den 6 september klubbade den regionala regeringen igenom att en sådan en folkomröstning ska ske den 1 oktober i år. Två dagar senare ställde Spaniens högsta domstol in omröstningen och förklarade den olaglig enligt den spanska konstitutionen. Carles Puigdemont, regionspresident i Katalonien, har utlovat självständighet inom 48 timmar efter omröstningen ifall folket skulle rösta ja. Premiärminister Mariano Rajoy, som har varit tydlig med var den spanska regeringen står i frågan, uppmanar folk att inte rösta och säger att regeringen inte kommer att låta Katalonien bli en självständig stat.

Spanska statens repression mot alla former av mobilisering och organisering inför folkomröstningen börjar ta sig francoistiska uttryck. Domaren José Yusty Bastarreche beslutade nyligen att förbjuda en manifestation i Madrid till stöd för ett självständigt Katalonien. Domaren har redan med tidigare domstolsbeslut och uttalanden visat att han hyser sympatier med extremhögern.
Al Jazeera rapporterade den 17 september att spansk polis hittills har beslagtagit över 1,3 miljoner flygblad och affischer som propagerar för en röst för ett självständigt Katalonien. Polisen har även sökt igenom tryckerier och tidningsredaktioner i jakt på valsedlar, valurnor och flygblad. Samtidigt har över 700 borgmästare som har lovat att ställa kommunbyggnader till förfogande som vallokaler kallats till förhör och chefsåklagaren förbereder stämningsansökningar mot representanter för Kataloniens parlament, däribland Puigdemont.
Hoten från den spanska staten för att hindra folkomröstningen har blivit allt grövre, som hot om fängelse, att ta ifrån Katalonien dess regionala självständighet och att ta över de regionala ekonomiska tillgångarna om inte regionsregeringen följer spanska statens direktiv.
Men statens repressioner har bara spätt på missnöjet. Och under Kataloniens nationaldag, Diada, den 11 september deltog över en miljon människor i manifestationerna för Kataloniens självständighet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!