Stöd hamnarbetarnas strejk

2016-11-16 12:28:56

foto: Zahid Baloch


Hamnarbetarförbundet gick i tisdags ut i strejk då arbetsgivaren APM Terminal vägrat att gå med på fackets krav om att bland annat själva få välja vilka som ska företräda dem och att få utse sina skyddsombud på arbetsplatsen. Därför organiserar facket punktstrejker vid Göteborgs hamn.

Hur effektiv strejken är visas i de attacker som borgerliga media har satt igång mot kampen. 

Göteborgs hamn, som står för ungefär hälften av trafiken i svenska hamnar, blir hårt drabbad av en strejk. Det slår därmed ekonomiskt hårt mot arbetsgivaren och näringslivet.

Det är dock inte fackets ansvar att skydda arbetsgivarens vinster, utan att försvara medlemmarna när det gäller bland annat arbetsmiljö och  kollektivavtal – det som arbetsgivaren nu försöker ta ifrån dem.

Diskussionen mellan APM terminal och Hamnarbetarförbundet har pågått sedan i våras och på uppmaning av andra aktörer sköts konflikten upp i hopp om att en lösning skulle ske. Men istället har APM Terminal vägrat att ge vika och hävdat att avtal nås genom Transportarbetarförbundet som representerar en liten del av hamnarbetarna.

Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundet avd 4 i Göteborg, säger till Offensiv:

– För oss handlar det om tre grundläggande frågor. Vi vill välja våra företrädare när det gäller förhandling, det handlar inte om att det ska sitta 20 personer på ett möte med arbetsgivaren och slippa arbeta med produktionen. Det handlar om att vi ska få välja kanske två personer som ska vara på förhandling eftersom de i det läget inte var i produktionen. 

Det andra är att vi representerar 85 procent av arbetarna och arbetsgivaren vill utse sina skyddsombud – våra ska då bort. Vi har jobbat på det här sättet i 40 år och vi har hållit nere skadorna tack vare en bra skyddsorganisation, trots att det är en av Sveriges farligaste arbetsplatser. 

– Det tredje är att APM ska följa lagen när det gäller föräldraledighet och semester. Vi har rätt att få besked två månader innan, något som inte har fullföljts av arbetsgivaren. Arbetsgivaren hänvisar oss till att vi ska stämma dem, men vi är inte intresserade av pengar, utan av att vi får vår ledighet.

Det här kommer att kunna bli en lång process. Därför har Hamnarbetarförbundet sökt stöd internationellt bland andra hamnarbetarförbund och på plats på första dagen fanns hamnarbetare från Danmark. En av dessa talade till de strejkande:

– Vi har följt frågan mellan er och APM sedan i februari, vi har deltagit i strejken i april och kommer att stödja er även nu. Beroende på vad som händer med denna konflikt kommer vi att vara med er i eventuella kommande aktioner och stödja er. ”You’ll never walk alone”, avslutade hamnarbetaren talet med. 

Mickey, en av de danska hamnarbetarna, berättar varför han var på plats:

– Jag är här för att visa den internationella solidariteten, vilket är en viktig styrka för hamnarbetarna i strejk.

Rättvisepartiet Socialisterna ger
sitt fulla stöd till Hamnarbetarförbundet och kommer att följa frågan samt arbeta för att sprida solidaritetsarbete och aktioner internationellt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!