Stoppa tvångsutvisningarna – solidaritet från norr till söder

2018-06-28 02:09:35

foto: Yonggang Cui
Liv Shange Moyo, RS Luleå, var en av talare vid protesten den 26 juni.

Den 26 juni 2018 samlades asylaktivister vid flyktingfängelset i Åstorp utanför Malmö i protest mot den planerade tvångsutvisningen av uppemot 40 personer till Afghanistans huvudstad Kabul. När Offensiv går i tryck på tisdag kväll äger protester även rum på andra orter runt om i landet.

Åstorp är långt från Luleå, men protesten nådde även hit. Det var Låt oss Leva, som fått förstärkning i Luleå under sommaren i och med Migrationsverkets flyttcirkus av asylsökande, som anordnade en protest på Smedjegatan. Även Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog. 

Liv Shange Moyo, RS Luleå, berättar varför:

– Det är nästan ofattbart grymt att staten gör den här stora ansträngningen, att jaga och samla ihop asylsökande från runt om i landet, och försöka tvångsutvisa dem, bara fyra dagar innan den så kallade nya möjligheten till uppehållstillstånd för studier börjar gälla den 1 juli.

– Flera av de som de försöker utvisa idag är ensamkommande unga som den 1 juli skulle få chansen att söka enligt den nya lagen. Det verkar som att staten anstränger sig särskilt för att beröva dem den möjligheten.

– Andra har ”öppna ärenden”, alltså oavgjorda ärenden, väntar på beslut någonstans i asylprocessen. Det är en skandal som måste ut.

– Vi kan inte ta oss till Åstorp för att stoppa bussen idag, men vi kan ge styrka till dem som är där, och det i sin tur ger möjligheter att stoppa utvisningar.

Deltog gjorde också asylsökande som flyttats till Luleå från Piteå. De bor nu, totalt omkring 300 flyktingar, på Nordkalotten-anläggningen i Luleå. Aktivisterna från Låt oss Leva Piteå berättar att de bor fyra personer i varje rum:

– Det är svårt och många, som jag, kan inte sova alls på nätterna. Det värsta är egentligen att inte veta något om imorgon. Vi lever inte utan väntar bara. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!