Förutom broschyren och försäljningskontor i Rinkeby så organiserar högeralliansen stormöten i stadsdel efter stadsdel.
Mötena presenteras som neutrala med slogan ”ombilda eller inte?”, men varken hyresgästföreningen eller de kommunala bostadsföretagen finns med i panelen. Däremot högerpolitiker, banker och konsulter.
Folkpartist får miljoner
PR-byrån Veritas har fått uppdraget (och fyra miljoner kronor) att sälja idén om utförsäljningar. Denna leds av Bijan Fahimi som under flera års tid suttit i folkpartiets styrelse, som tidningen City skrev i sitt avslöjande ”ex-politiker tjänar miljoner på att sälja ut allmännyttan”. Det kan tilläggas att Fahimi har jobbat som mäklare och bankanalytiker. Han är vice ordförande för Almega, den mest aggressiva företagarorganisationen för lönesänknigar. Fahimi sitter dessutom i Svenskt näringslivs styrelse och har givit ut en rapport om invandrares köpkraft på högerns tankesmedja Timbro.Bankerna står bakom
Bijan Fahimis egen person är talande för vilka krafter som står bakom utförsäljningarna – banker, mäklare och näringsliv. De har planerat den politik som deras regering nu genomdriver i syfte att komma åt de gemensamma egendomar som finns förvaltade i kommunala bostadsföretag och folks små tillgångar genom att dra dem in i marknadens, bankernas och mäklarnas gap.På stadsdelsmötena deltar det brittisk-amerikanska bolåneföretaget Blue Step som lovprisas av närvarande politiker. Vem som helst utlovas lån, sjukskrivna så väl som socialbidragstagare. Kruxet är förstås räntan. En låginkomsttagare med en skuld hos kronofogden får räkna med en ränta på sju procent. Det innebär en årskostnad på 35 000 kronor om man har lånat en halv miljon – att jämföra med 20 000 hos statliga SBAB (City den 11 april).
Fattiga luras till lån
Det var den typen av företag som orsakade ett ras för den amerikanska börsen tidigare i vår. De ger ut s k subprime-lån som börjar med låga räntor som sedan chockhöjs till 20 procent efter två år. Sådant håller inte i längden och just nu pågår ett rekordstort antal tvångsinlösningar av fattigas bostäder. 2,2 miljoner amerikanska familjer kan tvingas lämna sina hem de närmsta åren (Svenska Dagbladet den 19 och 20 mars).Så giriga är försäljarpolitikerna att de inte drar sig för att lura in fattiga och lågavlönade i dessa spekulativa verksamheter.
Propagandabroschyren Bilda bostad måste också synas i sömmarna:
”Det är viktigt att det finns både hyresrätter och bostadsrätter att välja mellan. Idag saknas den valmöjligheten i många delar av Stockholm”, du kan ”få möjlighet att vara med och bestämma om du vill bo i bostadsrätt eller hyresrätt”.
Det är tvärtom! Idag saknas möjligheten till hyresrätt i innerstaden, där bara 10 procent är hyresrätter på grund av tidigare utförsäljningar. Endast 25 procent av Stockholms boende är kommunala lägenheter. När en bostadsrättsförening köper upp en fastighet kör de över en del av hyresgästerna. För den som vill bo i bostadsrätt är det bara att köpa en som redan finns. Låt bli att förstöra för dem som vill bo i kommunal hyresrätt!
Bilda bostad använder stora ord som försäljningsknep: ”bostadsrätter ger möjlighet för dig och dina grannar att öka tryggheten i ert bostadsområde”, ”framtida ekonomisk trygghet” och ”ökad integration”.
Sambandet är snarare motsatsen. Sedan utförsäljningarna tog fart i slutet av nittiotalet har integrationen minskat och klyftorna ökat. Den enda integration som sker är integration i marknaden, boendet blir en vara som köps och säljs.
Bostadsrätt blir bostadsfel
Vilken trygghet ligger det i att vara delägare i en fastighet? När räntorna går upp – nu skriver till och med regeringen i vårbudgeten att boräntorna kommer att gå upp till närmare sex procent – innebär det stor ekonomisk otrygghet.För de hyresgäster på Virebergsvägen i Solna, som trodde att de köpte sina lägenheter och betalade 96 miljoner kronor, är framtiden ett stort frågetecken, eftersom föreningen inte godkänts som ny ägare samtidigt som säljaren vägrar att häva köpet (Svenska Dagbladet den 21 mars).
Många har vittnat om hur de som bor kvar som hyresgäster och hyr av sina grannar utsätts för påtryckningar och ibland mobbning för att flytta därifrån. Bilda bostad framställer ombildningsprocessen som mycket lättare än vad den är, vilket har satt igång diverse tveksamma initiativ ute i stadsdelarna, där intresselappar med felaktig information cirkulerar.
Hetsig kampanj
Genom att politiskt styra de kommunala bostadsföretagen gör högeralliansen visserligen allt man kan för att underlätta ombildning, nu krävs det bara att 40 procent av hyresgästerna i ytterstaden anmäler sitt intresse för att processen ska dras igång. Men det krävs fortfarande att två tredjedelar av de uthyrda lägenheterna går med på beslutet för att en försäljning ska kunna bli av.Bygger för eliten
För att mildra kritiken säger högern populistiskt att pengar från utförsäljningarna ska gå till byggande av nya hyresrätter. Detta är inte trovärdigt om man ser till vilken bostadspolitik som förs. I år har redan byggande av minst 11 000 hyreslägenheter stoppats som följd av att regeringen tagit bort investeringsstödet och räntebidraget. Dessutom får nybyggen chockhöjda hyror, med hela 20 procent.– Även om det som byggs är lyxlägenheter med höga hyror så skapar de en flyttkedja som ger lediga bostäder, säger Daniel Liljeberg, politisk sakkunnig åt bostadsminister Mats Odell (Hem & Hyra den 26 februari). Ja, elitsatsningen döljs inte, det är själva syftet med den oemotsvarade bakåtrevolution som nu äger rum i bostadspolitiken.
Elin Gauffin