Stoppa utvisningarna av förtryckta hazarer

2016-10-19 10:36:28

foto: Wikimedia Commons


I ett långsamt folkmord dödas hazarer i riktade attacker i Afghanistan, Pakistan och vid Syriens front. Trots att en stor del av de ensamkommande ungdomarna som kommer till Sverige är hazarer når inte deras situation mediarubrikerna eller riksdagens beslutsfattare.

När utvisningar till Afghanistan debatteras talas det svepande om afghaner. Men de flesta flyktingarna som kommer från Afghanistan tillhör minoritetsfolket hazarer som trakasseras, diskrimineras, förföljs och mördas i Afghanistan och dess grannländer. De är offer för ett långsamt folkmord som tillåts växa fram i det tysta.

Hazarerna har en lång och blodig historia där majoritetssamhällets härskare har försökt förgöra dem. Att röra sig längs vägar i Afghanistan är idag förenat med livsfara. Beväpnade jihadister – från talibaner och IS – stoppar bussar och fordon och tvingar ut hazarerna som avrättas på plats och lämnas. När IS nu har ökat sin aktivitet i Afghanistan är hotet mot hazarer störst då de har utpekats som otrogna som ska utrotas.

Förtrycket mot hazarerna i Afghanistan har tvingat dem på flykt. Hundratusentals har lämnat landet och flytt till grannländerna Iran och av Pakistan ockuperade Baluchistan. 

Det finns nära tre miljoner hazarer i Iran, varav en miljon lever illegalt. I Iran diskrimineras hazarerna systematiskt på arbetsmarknaden. De får de tyngsta och lägst betalda jobben och får sällan ut sina löner för utfört arbete. De förpassas till ett liv i utkanten av samhället och till fattigdom. De behandlas som tredje klassens medborgare och riskerar att utsättas för misshandel och trakasserier utan chans till upprättelse. 

Unga män utnyttjas av Iran i dess inblandning på Assads sida i Syrienkriget, där de som har flytt undan krig i Afghanistan tvingas in i krig utomlands. Grips man som hazar utan ID-handlingar i Iran kan det innebära att man direkt skickas till den syriska fronten. 

I Baluchistans huvudstad Quetta finns ett stort hazara-samhälle i staden nära gränsen till Afghanistan. I Quetta lever omkring en miljon hazarer. I Baluchistan har de kunnat finna en viss fristad i isolerade områden, men det kan innebära livsfara att röra sig i andra stadsdelar än deras egna.

I Baluchistan, som ockuperas av Pakistan, behandlas hazarer på samma sätt som politiska- och människorättsaktivister av den pakistanska armén och jihadister – de utsätts för riktade attacker och mord. Bara under 2000-talet har över 1 500 hazarer mördats i riktade attacker, bombexplosioner, beskjutningar, överfall och bakhåll. Inte i ett enda fall har någon ställts inför rätta.

Med denna vetskap är det inte konstigt att människor flyr till Europa i hopp om fred och frihet.

Detta pågående tysta och långsamma folkmord talas det inte om i svenska riksdagen eller dess medier när frågan om Afghanistan eller asyl debatteras.

Den svenska regeringen är inte trovärdiga representanter för mänskliga rättigheter när de blundar för den situation som dessa ungdomar riskerar att utvisas till.

Den 22 oktober hålls demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö mot de inhumana utvisningarna till Afghanistan. 

Rättvisepartiet Socialisterna kräver ett stopp på tvångsutvisningar av hazarer till Afghanistan. Vi kräver att rätten till asyl respekteras och återinförs. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!