Största strejken hittills mot Ryanair den 28 september

2018-09-26 11:14:39

foto: Wikimedia Commons
Allt stöd till kampen mot det groteskt antifackliga Ryanair.

Det har varit en het sommar med arbetskonflikter för Ryanair – nu går vi in i en höst med fortsatta konflikter.

Kabinanställda i Belgien, Nederländerna, Italien, Spanien och Portugal varslar om en 24-timmarsstrejk den 28 september. Det blir den största strejken i flygbolagets historia.
Ryanairs piloter, markpersonal och kabinpersonal vill ha bättre arbetsförhållanden och anställningskontrakt som följer lagarna i det land de bor i istället för Irland. Nuvarande förhållanden skapar osäkerhet gällande kontraktet och stänger ute dem från tillgång till statliga förmåner. I Tyskland är en del piloter anställda av underentreprenörer som erbjuder mycket värre förhållanden och löner.
Den 12 september genomförde tyska piloter och kabinanställda en dygnslång strejk som stoppade 150 av 400 avgångar. Ryanairs chef Michael O’Leary höll sig dock kallsinnig och sa till reportrar i London: ”Vi är inte EasyJet, vi kommer inte att vika oss varje gång vi hotas av strejk.”
Han beskrev de tyska strejkerna som ”något misslyckade”; ”Vi vill inte ha strejker, men vi är redo att stå ut med dem om det betyder att vi försvarar vår kostnadsbas och vår förmåga att erbjuda billiga resor,” sa han.  

Ryanair är ett flaggskepp för den mobbande och superexploaterande kapitalismen. Ryanair bryr sig inte i första hand om billiga flygresor eller allmänhetens bästa. I verkligheten misshandlar de sin personal och sina passagerare med det enda målet att maximera sin profit.
Piloterna i Europa arbetar också enligt regelboken. Detta berör 60 Ryanairbaser över hela Europa och betyder per definition att piloterna inte gör något mer än det minimum som stadgas i deras kontrakt, och till punkt och pricka följer alla säkerhets- eller andra bestämmelser, något som kan orsaka förseningar eller minskad produktivitet.
Enligt uppgifter har pilotfack runt om i världen kontaktat sina medarbetare vid Ryanair för att ge dem stöd när de tar sig an ledningen i en allt djupare konflikt över arbetsförhållanden och löner.

Allied Pilots Association, som representerar 15 000 piloter vid American Airlines, satte in en helsides­annons i irländska tidningar där de ber Ryanairs chef Michael O’Leary att ”tänka om” över hur han bemöter flygbolagets cockpitpersonal ”för ett flygbolag kommer inte speciellt långt utan sina piloter”.
Vi kan utgå ifrån att Allied Pilots Association fortsätter att hålla nära kontakt med Ryanairs piloter och att fackföreningar och andra organisationer från hela Europa nu samarbetar med Ryanairs piloter.
Den nyliberala arbetsrättsliga cowboypolitiken i Irland och EU är hotad. Vi måste alla stödja Ryanairs personal i deras kamp för bättre arbetsförhållanden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!