Sundsvall: Högerstyrets budget fick inte majoritet

2012-06-27 15:22:19
På förra veckans fullmäktigemöte i Sundsvall blev den moderatledda koalitionen som har styrt Sundsvall sedan senaste valet nedröstad. Istället för sin egen budget röstades en socialdemokratisk budget igenom.

Orsaken var att en tidigare MP-politiker som gjorde sig till ”politisk vilde” efter att MP beslutat att ­stödja moderatkoalitionen samt att Sverige­demokraterna valde att ge sitt stöd till S-budgeten.
Nu är läget sånt att kommunalrådet Magnus Sjödin (M) och kommunledningen sitter kvar, men de ska förvalta en S-budget.
Magnus Sjödin, kommunalråd (M) i Sundsvall, meddelade dagen efter fullmäktigemötet att han inte tänker lämna ifrån sig makten, trots att fullmäktige röstat ja till den budget som har lagts fram av Socialdemokraterna.
– Jag ser många likheter mellan vårt budgetförslag och det som nu slagits fast”, säger han till ST (Sundsvalls Tidning) den 19 juni.

Rasisterna i Sverigedemokraterna  går ut i en debattartikel och försöker vinna poäng med att de är de enda som skiljer sig från Moderaterna och Socialdemokraterna genom att de enligt dem själva ”prioriterar ned både den mycket kostsamma invan­dringen till kommunen såväl som även den dyra skattefinansierade scenkonsten” och påstår istället lögnaktigt att de skulle satsa pengar på välfärden.
Det är sant som det moderata kommunalrådet Sjödin säger att det är lite som skiljer. Vilket såklart ­borde vara pinsamt för Socialdemokraterna.
Det finns ingen tydlig ideologisk skillnad. De små skillnader som finns är dock välkomna och betyder lite mer resurser till exempelvis komvux.
Förhoppningsvis bromsas också privatiseringsplanerna i kommunens vård och omsorg. Detta är en klen tröst, eftersom privatiseringen av välfärd och omsorg inte verkar vara ett fundamentalt problem för Socialdemokraterna.

Kaoset i fullmäktige visar på behovet av ett politiskt alternativ som kan ta tydlig strid mot den ­nyliberala politiken från både Socialdemokraterna och den blågröna koalitionen samt rasistiska ­Sverigedemokraterna.

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!