Sundsvall: RS i valet – mot nedskärningspolitikerna!

2010-04-07 16:54:44
Förra veckan presenterade vår sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson det tredje sparförslaget för sjukhuset sedan årsskiftet. De två tidigare har stoppats av protester från fackens skyddsombud. Nedskärningsplanerna blir nu uppskjutna flera månader.

Denna gång är det den egna personalen som tvingats jobba med det nya sparförslaget. Den hatade konsultfirman Mantec som hyrts in för tiotals miljoner kronor har inte lyckats leverera vad de lovat.
Den närmaste veckan kommer att innehålla förhandlingar med facken om det nya förslaget. Förslaget som presenterades i veckan innebär att 480 personer blir uppsagda.
Uppsägningarna kommer i slutet av april. Planen är att gå ned i personal under sommaren och att den nya organisationen ska börja fungera den 30 augusti.
Tittar man på sjukhuset i Ö-vik, som gick igenom slakten före oss, så är det skrämmande. Där har personalen pressats med sämre scheman. Personal rings ofta in på lediga dagar för att täcka upp.
En kollega på Ö-viks sjukhus beskrev det som om de har en ”ständig jetlag”.

Den politiska ledningen för ­landstinget, det nya landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) och Susanne Sundqvist (V), gick i veckan ut och lovade att det inte skulle bli fler besparingar de närmaste åren, trots en kostnadsökning på 124 miljoner kronor under kommande år. De vill skju­ta detta på framtiden och fördela över fler år. Antagligen kändes det omöjligt att tala om fler neddragningar det­ta valår.
Reaktionen från oppositionen var istället att det måste sparas ännu mer! ”Nu är det färdighyvlat, vi måste ta fram tårtspaden”, sa moderaternas främste politiker Jacomina Berteema. Alla oppositionspartier i landstinget har gått ihop i en allians för att fälla den nuvarande majoriteten i valet. Det är dock fråga om en allians av nedskärningspartier. Alla är de överens om att det måste sparas och skäras ned, de har bara lite olika åsikter om hur och de har därför ännu inte kunnat presentera något gemensamt program. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Västernorrland genomför den största vårdslakten i historien och högeralliansens partier vill att det ska skäras ned mer!
Det är vad politikerna har att erbjuda!

Det är på grund av den totala bristen på alternativ för oss som vill käm­pa för att försvara vården och stoppa nedskärningarna som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kommer att ställa upp med en lista i valet.
Vi vill använda valet till att föra fram behovet av kamp för att stoppa nedskärningarna och rädda vården.
Per Johansson
sjuksköterska i Västernorrlands landsting.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!