Tyskland: ”Alternativet” – facklig vänster i IG Metall

2010-04-07 15:17:46
Mustafa Efe är industriarbetare och medlem i SAV (So­cialistiska Alternativet, CWI
i Tyskland). Han leder sedan tre år tillbaka en facklig opposition inom IG Metall på Daimler fabrik Berlin-Marienfelde.

– Den fackliga oppositionen på fabri­ken, ”Alternativet”, fick över 25 procent, 526 röster av totalt 2 000 avlag- da röster. Med detta resultat vann man 5 av 21 platser i den lokala fackstyrelsen.
– Detta är ett stort erkännande av det fackliga arbete vi har byggt upp under en lång tid, trots ett enormt tvåfrontskrig mot företagsledningen och fackbyråkratin.
– Vi går inte med på att medlemmars uppgifter i facket ska vara att betala sin medlemsavgift och sedan låta andra besluta om oss ovanför vå­ra huvuden.
– Vi vill bygga en aktiv medlemsbas där arbetarnas krav står överst och där medlemmarnas intressen tillvaratas.

– Den fackliga oppositionens medlemmar utsatts för en enorm press av IG Metalls ledning. Framförallt har pressen riktats mot mig som person. Därför är stödet från arbetskamrater och SAV viktig.
– De har anklagat oss för allt möjligt. De har spelat ut varenda kort de har mot oss. Framförallt har de använt sig av antikommunism och anklagat SAV för att ligga bakom. Men vårt arbete startade för tre år sedan. Från första början fick vi otroligt mycket stöd från SAV, men jag gick inte med förrän för ett år sedan.
– IG Metall-byråkratin försökte till och med piska upp nationalistiska stämningar mot oss genom att påstå att vi försökte bygga en turkisk fackförening.
– Vi säger klart att IG Metall är en kraft, men i vägen för denna kraft står byråkratiska manövrerande pampar. Vi kämpar för en stridande fackföre­ning som försvarar arbetarklassens rättigheter och villkor.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!