Tyskland: Stoppa rasistkongressen!

2008-09-24 17:19:50
I tyska Köln i helgen blir det en stor antirasistisk demonstration med målet att stoppa den rasistiska gruppen Pro Köln så kallade ”Antiislam-kongress” i tyska Köln, tillsammans med högerextrema från andra länder som Vlaams Belang från Belgien, FPÖ från Österrike och Front National (FN) från Frankrike.

Pro Köln kallar sig en medborgarrörelse och påstår att man inte har någonting att göra med nazistvåld. Men många av gruppens ledande personer, exempelvis Manfred Rouhs och Markus Beisicht, har tidigare varit aktiva i flera nazistiska organisationer som Nationaldemokraterna (NPD), Republikaner (Rep) och Deutsche Liga.
Den 3 maj i år deltog de på en ”Europeiska högerungdomens dag” i belgiska Antwerpen och passade på att bjuda in till sin antiislamska kongress. Bland övriga deltagare i Antwerpen fanns den våldsamma ung- erska högergruppen HVIM och den antisemitiska gruppen US National Alliance.

I listan över den antiislamska kongressens arrangörer finns det gott om ökända namn. Den franska FN:s ordförande Jean-Marie Le Pen har flera gånger blivit dömd för rasistisk hets. Mario Borghezio från italienska Lega Nord blev i oktober 2005 dömd till fem månaders fängelse för att ha satt eld på flyktingars tält.
Pro Köln och dess bundsförvanter utnyttjar att det i borgerlig media sägs mycket om de reaktionära delar­na av islamisk fundamentalism. De använder sig av formeln ”Människor från islamiska länder = muslimer = fundamentalister = terrorister”. Avvi-sandet av islamismen är för dem ingången till spridandet av grundläg- gande rasistiska idéer.

Det finns en allians av vänsterorganisationer, fackliga ungdomsorganisa­tioner och elevinitiativ med målet att blockera platsen i Kölns centrum, där kongressen ska hållas. SAV (CWI i Tyskland) mobiliserar för fullt till blockaden.
Därtill har det bildats en allians av borgerliga partier, kyrkor och religiö­sa samfund under ledningen av DGB (tyska LO). Även partiet Die Linke (Vänstern) och blockadalliansen in­går.
Men med sina nedskärningar och attacker på arbetslösa skapar de eta­blerade partierna grogrund för rasism och nazism.

Rasisternas kongress måste stoppas. Vi måste kämpa gemensamt mot rasism, nedskärningar och arbetslöshet och för jobb med en lön som det går att leva på och välfärd.
Claus Ludwig
Kommunfullmäktigeledamot i Köln för ”Die Linke” och medlem i Sozialistische Alternative, SAV, RS:s tyska systerparti

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!