
Ledarna har gjort en enkät med 1 200 chefer i olika branscher och nivåer i Sverige. Andelen chefer som tror på minskningar av personalen har växt från 16 procent förra året till 26 procent i den nya undersökningen.
Ordförande för Ledarna, Annika Elias, säger att de ser allt fler chefer som utöver det faktum att de inte kommer att kunna nyanställa också måste sparka befintlig personal och att ökningen är markant.
Fyra av tio chefer tror inte att konjunkturen kommer att ändras och var tredje tror att konjunkturen också kommer att bli sämre under det närmaste året.
– Cheferna som svarar i den här undersökningen är centralt placerade i företagen. De tittar på orderböcker och gör en omvärldsbedömning beroende på vilken bransch de jobbar i. Vi ser att oron är störst i tillverkningsindustrin, den exportberoende delen av näringslivet. Det är där som flest säger att de kommer att behöva minska personal, säger Elias i DN den 5 september.
Det här är en situation som de flesta arbetssökande redan har märkt av och även resten av Europas arbetslösa.Detta är ett av många bevis på att Sverige inte står skyddat från krisen och att Europa nu kommer allt närmare.
Att den största oron ligger bland den exportberoende delen av Sveriges näringsliv är inte heller förvånande utan ett bevis på hur nära vi står resten av Europa.
Sveriges ekonomi är till stor del beroende av vår export, ca 50 procent av landets BNP kommer från exportinkomster. Nu när land efter land sjunker ner i krisen drabbas även Sverige, men det är inte bara den europeiska krisen som oroar. Sverige, och då främst Norrbotten förlitar sig på sin export av malm. Kina är en stor importör av malm, då landet har haft en enorm byggnadsboom.
Men den visar nu tecken på att avta, vilket kommer att ha en stor effekt på landets ekonomi.
Josephine Landström