Vårdslakt ger S-kris i Västernorrland

2018-05-03 13:49:05

foto: Andrew Herbert
S och MP:s drakoniska vårdslakt har sänkt deras stöd i opinionssiffrorna.

Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) ser ut att få betala ett mycket högt politiskt pris för sina nedskärningar i vården i region Västernorrland. En lokal opinionsundersökning från Sifo visar att 16 procent av de som röstade på S i förra landstingsvalet har tappat förtroendet för det S- och MP-styrda regionstyret och nu inte tänker ge partiet sin röst i höstens val.

En fallucka öppnas när S spås falla från 48 procent 2014 till 32 procent 2018. Samarbetspartnern Miljöpartiet förväntas inte ta ett enda mandat då de inte ser ut att nå över treprocentsspärren. Samtidigt visar opinionsundersökningen också att allianspartierna i länet inte har vunnit något på S och MP:s ras i opinionen. De som går framåt, från 7 procent till 13 procent, är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Även det återstartade Sjukvårdspartiet får 8 procent i undersökningen. 

Vänsterpartiet har röstat emot nedskärningarna, medan även Sjukvårdspartiet har synts på personalens sida i debatten om nedläggningen av BB i Sollefteå. Alla ska dock komma ihåg att Sjukvårdspartiet är ett borgerligt parti som stödde allianspartierna när de sist satt i landstingsfullmäktige.
Sverigedemokraterna och Centerpartiet fick mycket mediauppmärksamhet när de var för sig lade fram förslag om en lokal folkomröstning om BB i Sollefteå. Men detta dog snabbt när det inte på något sätt var förankrat bland BB-ockupanterna och aktivisterna för Sollefteå sjukhus, och dessutom framkom det att varken SD eller C hade samlat in en enda namnunderskrift till stöd för sitt förslag.

Den djupa politiska krisen i länet kan leda till att nya nedskärningsallianser tar över efter höstens val. Socialdemokraterna i Västernorrland har redan öppnat för att göra som i region Jämtland-Härjedalen där S och Moderaterna gemensamt styr.
En annan uppseendeväckande siffra i Sifo:s undersökning är att S inte straffas bara i Ångermanland. Även i Medelpad går partiet kraftigt tillbaka med 11 procent.
Förutom att förtroendet i allmänt har urholkats orsakas troligtvis nedgången också av Sundsvalls sjukhus utsatta läge med brist på personal, vårdplatser och en oförlåtlig dålig arbetsmiljö för personal som ger allt men går på knäna.
En lokal opinionsundersökning ett halvår före regionvalet har inte facit på utgången, men flera år av massiv vårdkamp har skakat om och dränerat stödet för den politiska makten i regionstyret.
Samtidigt visar aprilsiffror från Hälso- och sjukvårdsnämnden att stafettkostnaderna äter upp alla eventuella ”besparingar” som görs. Visserligen har kostnaderna för stafettpersonal första kvartalet 2018 sjunkit med 3 miljoner kronor jämfört med motsvarande period förra året, men låg forfarande på extrema 74 miljoner kronor.
Det är mycket långt ifrån målet om att Region Västernorrland ska vara oberoende av inhyrd personal senast 1 januari 2019.  

Dålig arbetsmiljö kombinerat med en njugghet att höja vårdpersonalens löner leder till personalbrist, färre vårdplatser och behov att hyra in dyr stafettpersonal som i sin tur äter upp vårdbudgeten inifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!