Varför dröjer Försäkringskassans utbetalningar?

2008-09-28 18:16:39
Fler och nya uppgifter men inte tillräckligt med resurser har skapat en orimlig arbetsbelastning. Försäkrings­kassans personal går på knäna. Det är anledningen till att de försäkrade inte får sina pengar i tid. Samtidigt som samtal med kassans inte ska ta längre än 193 sekunder.

– I huvudsak är det resursbrist tillsammans med den just nu pågående omorganisationen som är orsaken till dagens problem, säger Siv Norlin, ordförande för ST-facket inom Försäkringskassan.
Sedan januari 2007 har flera hundra anställda sagts upp från Försäkringskassan. Många andra har valt att själv lämna sin anställning.
– Omorganisationen innebär att det blir färre anställda som ska jobba med utbetalningar. Facket ställde sig aldrig bakom denna omorganisation.

En annan anledning
till den ökade arbetsbelastningen är regeringens för-sämringar i sjukförsäkringen.
– Med den nya sjukförsäkringen läggs större press på handläggarna. När det redan var för få anställda. Risken att sjuka hamnar utanför systemet genom att handläggarna inte hinner med gör pressen ännu större.
”Det handlar om ett systemskifte i sjukförsäkringen med dramatiska konsekvenser för enskilda sjukskriv­na”, skrev ST-Försäkringskassan som svar på regeringens försök att vältra över ansvaret för missförhållandena på kassans anställda.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!