”Vi måste knyta samman hbt-rörelsen med den antirasistiska”

2011-08-03 15:50:44
Offensiv har intervjuat den danske socialisten Stefan Godau som är engagerad i kampen för hbt-personers rättigheter, aktiv i Enhetslistan, tillika nybliven medlem i CWI.

På frågan om hur situationen för hbt-personer utvecklats de senaste 20 åren svarar Stefan att Danmark var det land som gjorde de största framstegen på hbt-fronten i hela Europa. Till exempel var man första land att tillåta registrerat partnerskap för homosexuella 1989. Regeringen som kom till makten efter valet 2001 (en högerreger­ing med stöd av rasistiska Dansk Folkeparti) innebar dock en tillbakagång för hbt-rörelsen och klimatet är idag mindre liberalt.
I tv- och kändisvärlden är homosexualitet vanligt och accepterat. Storstäderna med Köpenhamn i spetsen är hbt-rörelsens huvudfäste, men inte heller här är klimatet riktigt tolerant. Antalet attentat på hbt-personer har ökat oroväckande.
Med anledning av angrepp på öppen gata, en pridekrog som fått rutorna sönderslagna med mera, har Köpenhamns kommun satt igång en kampanj mot hatbrott och gett polisen i uppdrag att agera. Detta påpekar Stefan inte är är lösning, inte minst då det finns en homofob jargong inom poliskåren. Problemet med våldsdåden och attackerna måste lösas underifrån, från gräsrotsnivå. Självförsvar behöver anordnas och har så också gjorts i viss omfattning.

Enhetslistan samarbetar med flera grupper och organisationer i det viktiga projektet att återuppbygga en kämpande hbt-rörelse. En målsättning är att samordna hbt-kampen med den antirasistiska.
Inför årets Pridefestival i Köpenhamn gäller det att skapa en vänsteropposition till högerkrafter och borgerliga politiker som försöker kuppa hbt-rörelsen till sin egen fördel. Pride har blivit ett kommersiellt jippo med ”homovänliga” fastighetsmäklare och andra näringslivsrepresentanter. Autonoma vänstergrupper organiserar av den anledningen en alternativ Pridefestival, utan kommersiella intressen.
– Vi håller med dem, men det är ändå viktigt att vara på plats på den vanliga festivalen för att visa flaggan och lyfta fram våra frågor. Det är en mötesplats samt en referenspunkt för hbt-personer från småstäder på väg att komma ut, säger Stefan.

En representant från Dansk Folkeparti – vilka vill klassificera homosexualitet som mentalsjukdom – deltog härom året i paraden. Stefan oroar sig för att Dansk Folkeparti ska delta även detta år – och då kanske med egen banderoll.
– Det är något vi i så fall måste förhindra, säger han.

Elias Theodorsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!