Vinstjakt orsakar fler jobbolyckor

2012-06-27 15:50:59
Åtta månader efter den svåra olyckan i kalkstensugnen i Luleå har Arbetsmiljöverket ännu inte gjort klart sin utredning. Först därefter ska polisens utredare ta vid. En arbetare dog och ytterligare sex skadades.

Bemanningsföretaget hade lovat att utföra arbetet i Luleå på 48 timmar, mot normalt två veckor. Oprövade metoder orsakade ångexplosionen som dödade en arbetare. 20-åriga Gustaf Seppelin Solli fick, som Offensiv tidigare berättat, 55-procentiga brännskador, frätskador på hornhinnorna och skadade sina fingrar så illa att läkarna var tvungna att amputera dem.

Allt högre tempo och hårdare press i kombination med att många olika företag (bemanningsfirmor och underentreprenörer) är inblandade har ökat antalet olyckor på arbetsplatserna.
Avgörande för att vända utvecklingen är att stärka fackföreningarna och skyddsombuden.
Varje år kommer rapporter om olyckor där sommarjobbare skadats eller till och med dödats. Information om arbetarskydd – regler, utrustning o s v – saknas.
Men med allt fler som är tillfälligt anställda har arbetarskyddet sjunkit för alla anställda. Under 2011 dog 61 personer i olyckor på arbetsplatsen. Av dessa var 18 anställda av utländska underentreprenörer eller egenföretagare som hyrts in för att öka vinsterna ytterligare.

De som drabbades av o­lyckan i Luleå var anställda av ett bemanningsföretag, men totalt var sex olika företag inblandade. Arbetsmiljöverkets tre utredare har lovat vara klara första veckan i juli, efter åtta månader. Först därefter blir det polisutredning, som tar ännu längre tid.
Utredningen av tre sprängningsolyckor i Stockholm 2011 har ännu inte inletts, rapporterade radions Ekot. En olycka med grävskopa där en person dödades tog 2,5 år att utreda. Arbetsplatsolyckor har inte ”prio ett”, sa en intervjuad polis. En enda åklagare hade 198 ärenden, enligt tidningen Arbetsmiljö.

Ökat antal olyckor på arbetsplatserna orsakas av högerpolitiken, företagens allt hårdare vinstjakt samt att fackföreningarna försvagats och inte har tagit strid.
Högerregeringen har sedan 2006 skurit en tredjedel av Arbetsmiljöverkets anslag. ”Yrkesinspektörerna har sedan 2006 fått dra in på vart fjärde besök… För byggbranschen i Stockholm har antalet inspektörer gått från 14 till fem”, rapporterade Ekot.
För både sommarjobbare och alla anställda krävs en upprustning av arbetsmiljöpolitiken:
  • Försvara yttrandefriheten på arbetsplatserna.
  • Återupprätta skyddsombudens och de lokala fackföreningarnas makt mot farliga arbetsmiljöer.
  • Fasta jobb och lön enligt avtal. Lokal vetorätt mot bemanningsföretag.
  • För kämpande och demokratiska fackföreningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!