
Det var i början av oktober som de anställda på Volvo Buss AB i Säffle kallades till ett informationsmöte. Fabriken hade just gjort sitt bästa resultat på 30 år och arbetare har berättat att de tänkte att det nog handlade om information om nya order.
Chocken blev därför till panik då företagsledningen berättade att Volvo vill lägga ner Säfflefabriken och flytta hela produktionen till Polen. Mattan rycktes undan under fötterna på 330 arbetare och 50 konsulter. Arbetslösheten i Säffle ligger redan på 11,3 procent.
I Säffle med 15 600 invånare motsvarar en förlust av nästan 400 jobb jämförelsevis 30 000 jobb i Stockholm.Volvo har hittills bara lovat att 50 jobb för teknisk support kan bli kvar i Säffle samt gett ett löst löfte om att man ska verka för att de anställda erbjuds likvärdiga arbetstillfällen inom Volvokoncernen.
På manifestationen i förra veckan sa Lena Storm, som är IF Metall:s klubbordförande på Säfflefabriken, att fackklubben kämpar för att fabriken ska bli kvar och att varje jobb räddas. Den mäktiga manifestationen mot nedläggning hoppades hon skulle sända en signal till regeringen att ingripa och få Volvo att tänka om.
IF Metall har nu kallat in en löntagarkonsult som ska syna Volvos beräkningar och argument och sedan föra fram arbetarnas alternativ till nedläggning.
Facken kräver att den 100 år gamla fabriken blir kvar i Säffle. Det finns en hög kompetens hos de anställda som även i fortsättningen kan producera högkvalitativa bussar till konkurrensmässiga priser.
Kampen för Läkerolfabriken i Gävle och den nu påbörjade kampen för jobben på Volvo Bussar i Säffle är ett fenomen som nästan har varit försvunnet under en tid.
På många andra orter har varslen följts av uppgivenhet och ”man ur huse-demonstrationer” på drabbade orter har blivit alltmer sällsynta.
En seger för arbetarna i Säffle skulle inspirera andra hotade arbetsplatser till en tuffare facklig kamp för jobben.
Stefan Lundqvist
Läkerolfabriken i Gävle – förhandlingarna strandat
Gävle De lokala förhandlingarna om nedläggningen av Läkerol har strandat. Nu blir det centrala förhandlingar.– Cloetta måste öppna plånboken, säger Wellington Ikuobase, ordförande för Livsmedelsfacket vid fabriken, till Arbetarbladet den 27 oktober.