Alleuropeisk strejk till stöd för Portugals hamnarbetare

2012-10-01 09:30:22

foto: Stefan Berg
I tisdags (den 25 september) strejkade Göteborgs hamnarbetarna till stöd för sina kamrater i Portugal.

I Göteborg samlades hamnarbetare utanför port fyra i Göteborgs Hamn som en del av en internationell solidaritetsstrejk den 25 september.

Under en timme strejkade hamnarbetare i Sverige, Danmark, ­Frankrike, Spanien, Cypern, Italien, Malta och Grekland i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarna efter Trojkans (EU, ECB och IMF) försök till utpressning för att försämra villkoren i hamnarna.
Svenska Hamnarbetarförbundet tillhör den internationella organisationen International Dockworkers’ Councils (IDC) som har gjort en hemställan om sympatistrejker.
Bakgrunden till strejken är det nödlån som den portugisiska regeringen vill ta och som av Trojkan har villkorats med exakt samma villkor som i EU-kommissionens Hamndirektiv. Ett direktiv som i flera omgångar har röstats ned. Enligt EU råder det ett monopol i hamnarna, eftersom hamnarnas egen personal ska användas i hamnarbetet, och direktivets avsikt var att bryta detta ”monopol”.

– Kravet från Trojkan är ett sätt att smyga igenom förändringen så att man sedan kan driva igenom det via juridiken. Man vill ta bort utbild­ningskraven, vi ska inte vara en yrkes­grupp längre, så att vem som helst ska kunna utföra arbete i hamnarna.
– Tanken med detta är att hamnarbetarna, precis som förut innan ILO-konventionen, ska konkurrera med sjömän­nen om till exempel servicearbetet. Det långsiktiga målet är att dumpa lönerna och att krossa den fackliga organiseringen, säger Erik Helgesson, som är förtroendevald i Hamn4an i Göteborgs Hamn, till Offensiv.
– I Portugal organiserar vårt fack 80 procent av hamnarbetarna och sedan den 17 september har man varit ute i strejk tillsammans med lotsarna och hamntjänstemännen.
– Nu har dock regeringen kommit fram till en överenskommelse med ett min­dre fack, som har sålt ut sig mot ett löfte om att deras äldre medlemmar ska få behålla sina pensionsavtal.
– Därför kan det komma en andra omgång av sympatiåtgärder i oktober, fortsätter Helgesson.

Ulrik Ackerback, huvudskyddsombud i Göteborgs Hamn, säger till Offensiv att det är viktigt med den internationella solidariteten.
– Vi vill stötta våra kamrater i Portugal. Det här förslaget hotar arbetsrätten för hamnarbetare i hela Europa. Att vi skulle delta i solidaritetsaktioner antogs enhälligt av våra medlemmar på ett möte.
Även Transportarbetarförbundet har meddelat att de kommer att respektera Hamnarbetarförbundets stridsåtgärd och att också Transport­anslutna arbetare la ner arbetet under den utlysta strejktimmen.

Stefan Berg

Låst läge i avtalsrörelsen – hamnkonflikt allt närmare

Framför de strejkande arbetarna informerade sedan Erik Helgesson om den pågående avtalsrörelsen och läget inför det konfliktvarsel som har lagts till torsdagen den 27 ­september. Transport och Hamnarbetarförbundet har kommit överens om en enad facklig front, vilket gör att man båda har lagt likadana varsel.
I förhandlingarna med medlarna kommer man ingenstans, utan arbetsgivarna håller fast vid kraven på försämringar i fackens möjlighet till inflytande över arbetstiden. Man kräver rätten att fritt få förlägga arbetstiden mellan kl 8.00-18.00, att ta bort OB-tilläggen för dessa tider samt rätten till att beordra övertid på alla schemalagda pass.
– Konflikten omfattar all övertid, mertid, nyanställning och inhyrning och vi planerar en snabb upptrappning om vi inte når en lösning, säger Erik Helgesson.
Läs mer om hamnkonflikten i nästa nummer av Offensiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!