Generalstrejk i Argentina

2017-04-12 23:15:56


Så ska en generalstrejk se ut!

Den 6 april lamslogs Argentina av landets andra strejk sedan Macris högerregering tillträdde 2016. Generalstrejken riktades direkt mot den nyliberala politik som har lett till ökad arbetslöshet, massavskedanden inom den offentliga sektorn, brutala nedskärningar och snabbt stigande priser på gas, el, vatten och mat jämsides med att lönerna har hållits nere.

Affärerna var igenbommade, kontorslandskapen gapade öde och byggarbetsplatserna var övergivna. Den annars intensiva trafiken i de största städerna byttes mot folktomma gator då bussar, taxibilar, budmopeder, tåg, tunnelbanan och flygtrafiken stod stilla samtidigt som stora infarter till huvudstaden Buenos Aires blockerades.
Blockader och demonstrationer för att försvara strejken möttes av kravallpolis, tårgas, vattenkanoner och pepparsprej. Regeringen förnekar å sin sida helt generalstrejkens genomslagskraft.

Den 28 april planeras en generalstrejk i Brasilien mot regeringens försämringar av pensionerna och anställningstryggheten. ■
Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!