Hungerstrejkar för rätt till ett liv i frihet

2011-09-01 10:19:17


De iranska flyktingarna som tältar vid Sergels torg i Stockholm har nu hungerstrejkat i 28 dagar.

I skrivande stund har de hungerstrejkat i 28 dagar. Krafterna börjar sina för de iranska flyktingar som tältar vid Sergels torg i Stockholm.

– Vi har skrivit brev till Billström (migrationsministern) men ännu inte fått något svar, berättar Saeba Salimi.
Hon flydde hit för tre år sen med sin man och sina tre barn. Hennes man, Azim Mehrabi, var politiskt aktiv i PDKI (kurdiskt socialdemokratiskt parti i Iran) i hemstaden Kermansha och hela familjen tvingades på flykt när polisen uppmärksammade att han skrev artiklar och tryckte tidningar om arbetsvillkor och kvinnors rättigheter.

– Vi gömde oss i bergen i ett halvår innan vi kunde lämna landet, berättar Azim Mehrabi.
De hungerstrejkande är dess­utom yarsaner, en religiös minoritet som förföljs av den högerislamiska regimen i Iran.
Att vara yarsan, vänster och dessutom kvinna gör det ännu svårare. När Soraya Mehrabi skilde sig från sin man blev hon utsatt för trakasserier av flera myndigheter där exmaken hade vänner. Hennes pappa avslöjades som motståndsman och dödades.
Många har också varit på flykt under lång tid innan de kom till Sverige.

– Under kriget mellan Iran och Irak flydde mamma och pappa med oss till Irak där vi hamnade i flyktinglägret Altash, säger Aresh Karami.
Efter 2003 flyttade familjen omkring i ett Irak drabbat av djupa etniska motsättningar och krig. För över ett år sen kom de slutligen till Sverige.
Flyktingarna har nu hungerstrejkat i en dryg månad medan regeringen och de etablerade partierna blundar för deras desperata situation.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta kämpa för att stoppa alla utvisningar till Iran. Krav på asyl för de hungerstrejkande kommer att föras fram den 14 september, vid Septemberalliansens demonstration mot högerregeringen.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!