Skolhälsovården i Stockholm hotas av privatisering

2009-03-05 11:48:54
Samtidigt som skolverket släpper en rapport som vi­sar att rasism, trakasserier och mobbning är vanligt i skolorna, öppnar majoriteten i Stockholm för privatisering av skolhälsovården.

Skolverket bedömer att det är cirka 50 000 elever som varje år utsätts för trakasserier och mobbning i skolorna. I deras stora undersökning som kom i måndags framgår det att åtta av tio rektorsområden som undersöktes under 2007 och 2008 ha­de brister i likabehandlingsplanerna.
Mikael Brönnegård, skolöverläkare i Stockholm, som Offensiv har talat med, är allvarligt oroad över ­situationen för skolhälsovården i Stockholm.
– Antalet skolor där skolhälsovården inte fungerar har ökat från fyra-fem skolor till att det idag är mellan 20 och 30 procent av alla skolor, säger Mikael Brönnegård och kräver i en rapport till utbildningsförvaltningen ett tak på 500 elever per varje skolsköterska på heltid.

För skolhälsovården ansvarar rektorerna, det är de som har det ekonomiska ansvaret. Det har gjort att många skolor endast hyr in elevvårdande personal när behov finns. Vilket leder till en kronisk brist på kuratorer och skolsköterskor. Nu vill högerstyret permanenta det här systemet.
– På förra utbildningsnämndsmötet kom en utmaning från ett pri­vat sjukvårdsbolag rörande skolhäl- sovården om att de helt enkelt ville lämna in ett anbud och ta över. Majoritetens svar var att avvakta att det kommer en upphandling. Det här innebär en privatisering och riskerar att ytterligare isolera skolhälsovården från övrig personal i skolan, sä­ger Susanna Brolin, ersättare för Vänsterpartiet i utbildningsnämnden.
Elevvården har havererat och måste återupprättas, skolsköterskor och kuratorer på alla skolor utifrån behov, verksamma antimobbningsgrupper på skolor, planer på hur man ska upptäcka och komma till rätta med ökad psykisk ohälsa bland unga. För att nå hit krävs det kamp både från elever och personal!
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!