
Skolverket bedömer att det är cirka 50 000 elever som varje år utsätts för trakasserier och mobbning i skolorna. I deras stora undersökning som kom i måndags framgår det att åtta av tio rektorsområden som undersöktes under 2007 och 2008 hade brister i likabehandlingsplanerna.
Mikael Brönnegård, skolöverläkare i Stockholm, som Offensiv har talat med, är allvarligt oroad över situationen för skolhälsovården i Stockholm.
– Antalet skolor där skolhälsovården inte fungerar har ökat från fyra-fem skolor till att det idag är mellan 20 och 30 procent av alla skolor, säger Mikael Brönnegård och kräver i en rapport till utbildningsförvaltningen ett tak på 500 elever per varje skolsköterska på heltid.
För skolhälsovården ansvarar rektorerna, det är de som har det ekonomiska ansvaret. Det har gjort att många skolor endast hyr in elevvårdande personal när behov finns. Vilket leder till en kronisk brist på kuratorer och skolsköterskor. Nu vill högerstyret permanenta det här systemet.
– På förra utbildningsnämndsmötet kom en utmaning från ett privat sjukvårdsbolag rörande skolhäl- sovården om att de helt enkelt ville lämna in ett anbud och ta över. Majoritetens svar var att avvakta att det kommer en upphandling. Det här innebär en privatisering och riskerar att ytterligare isolera skolhälsovården från övrig personal i skolan, säger Susanna Brolin, ersättare för Vänsterpartiet i utbildningsnämnden.
Elevvården har havererat och måste återupprättas, skolsköterskor och kuratorer på alla skolor utifrån behov, verksamma antimobbningsgrupper på skolor, planer på hur man ska upptäcka och komma till rätta med ökad psykisk ohälsa bland unga. För att nå hit krävs det kamp både från elever och personal!
Joel Eriksson