Solidaritetsvecka för Kazakstan

2012-03-29 11:10:27




Lördagen den 24 februari genomfördes demonstrationer runt om i Kazakstan med anledning av att det var 100 dagar sedan massakern på fredligt demonstrerande arbetare i staden Zjanaozen.

Samma dag och dagarna innan anordnades protester i en rad länder, däribland Sverige, mot president Nursultan Nazarbajevs diktatoriska regim.
I Kazakstan genomfördes demonstrationer på flera orter, bland annat Oral i ­landets nordvästra del, där flera hundra demonstrerade. I Almaty, tidigare Alma-Ata, deltog över tusen personer på ett möte som organiserades ille­galt. Kanat Ibragimov, som ledde mötet, arresterades och dömdes omedelbart till 15 dagars fängelse.

I Sverige genomfördes protester utanför Telias butik i Farsta, Stockholm och i Luleå den 23 mars (Telia Sonera har kontroll över landets mobilnät och ser Kazakstan som en av sina viktigaste marknader).
Dagen efter deltog uppemot 35 personer i den manifestation som RS och Campaign Kazakstan organiserade i Göteborg till stöd för arbetarnas kamp för rätten att organisera sig fackligt och politiskt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!