Stoppa utvisningarna av hbt-flyktingar – nu!

2013-08-01 10:37:39
Kampen för rätten till asyl för hbt-flyktingar är i ropet under årets Pride, där RFSL skriver om hur migrationsdomstolarnas bedömningar av hbt-flyktingar från Nigeria och Uganda är inkonsekventa och rättsosäkra.

I två rättslägesanalyser som publiceras nu i sommar av RFSL står det att läsa om hur få hbt-flyktingar det är från Nigeria och Uganda som får uppehållstillstånd eller asyl i Sverige. Mellan perioden januari 2010 till april 2013 har 41 av 44 hbt-flyktingar från Nigeria och 50 av 58 från Uganda fått avslag på sina ansökningar. 
De vanligaste anledningarna till avslag är bristande tilltro till hur den sexuella läggningen blev känd. Antingen bedömer migrationsdomstolarna att det inte skulle vara trovärdigt att hbt-personer som har sexuella relationer inte skulle bli upptäckta och straffade, eller raka motsatsen – att det inte finns någon möjlighet att bete sig såpass ”oförsiktigt” så att den sexuella läggningen skulle bli känd.
Samtidigt fördömer borgerliga politiker, däribland EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och utrikesminister Carl Bildt, länder som Ryssland på grund av den hemska situationen för hbt-personer. Men detta är av rent populistiska skäl eftersom trycket underifrån är väldigt hårt just nu. 
Dessutom är det hycklande eftersom Sveriges inhumana flyktingpolitik utvisar mängder av människor till länder där hbt-personer är satta under en fruktansvärd repression.

Hbt-rörelsen behöver bli en kämpande rörelse som ingår i flera kampanjer för att länka samman varandra mot högerpolitiken och klassamhället. Det är bara kampen underifrån som kan tvinga fram en förändring.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!